Ön itt jár a webáruházban: » Munkaruha Webáruház Katalógus
Ipari védősisak jelölése
A fej védelme a munkabiztonsági intézkedések egyik kiemelt területe. Védősisak viselésével ugyanis rengeteg olyan munkahelyi sérülés válhat elkerülhetővé, amely akár súlyos következményekkel is járhat. A munkavédelmi sisakokra vonatkozó legelterjedtebb szabvány az EN 397 szabvány, mely tartalmazza az ipari védősisakokra (mint például az OPUS, a JAR, az OCEANIC, és a PELTOR) vonatkozó alap-, illetve kiegészítő követelményeket, valamint ezek jelölését, sőt még a tájékoztatóban kötelezően feltüntetendő információkat is.

Az alapkövetelmények közé tartozik a fej beütésének veszélye elleni védelem, az ütéselnyelés, melynek során a zuhanó, eső tárgyak által a fejre okozott erőhatás nem haladhatja meg az 5 kN értéket, továbbá az áthatolás elleni védelem. Ha a védősisak megfelel ezeknek a követelményeknek, akkor ezt a gyártó a CE jel, és a vonatkozó EN 397 szabvány számának feltüntetésével jelöli. E mellett fel kell tüntetni a gyártó nevét vagy azonosító jelét, a sisak típusát, a mérettartományát (53-61) centiméterben és a gyártás évét és negyedévét. Ez az időpont azért szükséges, mert a sisak élettartama korlátozott és több tényező is befolyásolhatja (hideg, meleg, a használat gyakorisága stb), Az idők folyamán a termék polietilén alapanyaga elöregedik, elveszti azokat a tulajdonságait, melyek biztosítják a védőeszköz védelmi képességeit és biztonságos használatát. A gyártástól számított várható élettartam rendeltetésszerű használat és tárolás mellett három év.
A kiegészítő vagy választható követelményekre utaló jelöléseket, amennyiben a védőeszköz megfelel nekik, szintén fel kell tüntetni. Ezek a következők lehetnek:
Jelölés /  Választható követelmény:
-20°C / -20°C környezeti hőmérsékletig teljesíti az alapkövetelményeket
-30°C / -30°C környezeti hőmérsékletig teljesíti az alapkövetelményeket
+150°C / 150°C környezeti hőmérsékletig teljesíti az alapkövetelményeket
440 Vac / Áramütés elleni védelem 440 V váltakozó feszültségű villamos vezeték rövid idejű, véletlen érintés esetén
1000 V / Áramütés elleni védelem a villamos vezeték rövid idejű, véletlen érintése esetén 1000 V feszültségig.
LD (Lateral deformation) / Nagy oldalirányú nyomás hatása elleni védelem
MM (Molten metal splash) / Védelmet biztosít fémolvadék fröccsenés ellen
Létezik egy másik szabvány is, az EN 812 szabvány, mely csak a fej beütésének veszélye elleni védelem követelményét tartalmazza. Azokat a fejvédőket, látogató sisakokat (mint például a TALIACAP), melyek ennek a szabványnak felelnek meg, nem vizsgálják be eső, zuhanó tárgyak ütőhatása, illetve átlyukadás ellen. Ezért az ilyen típusú sisakok nem helyettesítik az ipari védősisakot.
 
Vissza