Ön itt jár a webáruházban: » Munkaruha Webáruház Katalógus
VÁGÁSBIZTOS VÉDŐRUHÁZATRA VONATKOZÓ JELÖLÉSEK
Az ilyen típusú védőruha elsősorban a láncfűrésszel történő erdészeti munkák során felmerülő kockázati hatások ellen nyújt védelmet. Természetesen a már megszokott EN 340 szabvány mellett az EN 381 szabvány (Védőruházat kézi láncfűrészek használói részére) megfelelő része vonatkozik a védőruházat különböző részeire:
 
EN 381-1 – Próbapad a láncfűrészvágással szembeni ellenállás vizsgálatához
EN 381-2 – Lábvédők vizsgálati módszerei
EN 381-3 – Lábbelik vizsgálati módszerei
EN 381-4 – Láncfűrészkezelők védőkesztyűinek vizsgálati módszerei
EN 381-5 – Lábvédők követelményei
EN 381-7 – Láncfűrészkezelők védőkesztyűinek vizsgálati követelményei
EN 381-8 – Láncfűrész elleni lábszárvédők vizsgálati követelményei
EN 381-9 - Láncfűrész elleni lábszárvédők követelményei
EN 381-10 – Felsőtestvédők vizsgálati módszere
EN 381-11 – Felsőtestvédők követelményei
 
Maga a védelem abból áll, hogy a szabvány által meghatározott testrészek védelmére valamilyen vágás biztos, kopásálló műszálas anyaggal párnázzák ki a ruházat veszélyeztetett részét. Ilyen lehet többek közt például a több szálas aramid (kevlar alapanyag) is.
Mint fent látható a védőkabátra és a nadrágra (lábvédőre) a szabvány különböző részei vonatkoznak (EN 381-5 és a 381-11) viszont értelemszerűen ugyanazon három osztály alapján lehet meghatározni a védelmi képességük nagyságát:
  1. osztály (Classe 1): 20m/s láncsebességű láncfűrész által okozott vágó hatás ellen
  2. osztály (Classe 2): 24m/s láncsebességű láncfűrész által okozott vágó hatás ellen
  3. osztály (Classe 3): 28m/s láncsebességű láncfűrész által okozott vágó hatás ellen
Ugyanakkor a lábvédőknél, vagyis a nadrágoknál (mely lehet melles vagy derekas) megkülönböztethetünk 3 típust:
Az A és B típusú lábvédő a kiképzett és felkészített profi erdészeti munkások szakmai használatára ajánlott, míg a C típusú olyan nem képzett felhasználóknak szánják, akik nem rendszeresen dolgoznak láncfűrésszel. Az első esetben a láb védelmét a szabvány a védőbetét szélén is fokozottabban követeli meg. Természetesen nincs olyan védőeszköz, amely 100%-os védelmet nyújt a kézi láncfűrész vágóhatásával szemben, de a tapasztalat bizonyítja, hogy lehet olyan védőeszközt gyártani, ami azért a védelemnek egy bizonyos fokát biztosítani tudja.
                                            
A vágásbiztos védőruházat III. kategóriás védőeszköz, hiszen súlyos, visszafordíthatatlan egészségkárosodást okozó hatások ellen véd. Ez a jelölésekben is jelentkezik, hiszen a CE jelölést ki kell egészíteni a gyártást és a termékéket ellenőrző szerv notifikációs számával.                    
 
További jelölések: a védelmi képességet jelölő piktogram a típus jelölése,       az osztály, a méretezés piktogramja az EN 340 szerint, a modell cikkszáma, megnevezése, a gyártó neve, a gyártás időpontja és a tisztítási utasítások, illetve az alapanyag összetétele. Mivel speciális ruházatról van szó ezért a gyártók rendszerint maximalizálják a mosási ciklust. Természetesen elengedhetetlen melléklete a vágásbiztos védőruházatnak a magyar nyelvű tájékoztató.
 
Vissza