Ön itt jár a webáruházban: » Munkaruha Webáruház Katalógus
Egyéni védőeszközöket érintő szabályozások változása
Az elmúlt időszakban mindannyian tapasztaltuk, hogy komoly változások érték az egyéni munkavédelmi eszközöket érintő szabályozásokat. A folyamatos érdeklődés jelezte, hogy megnőtt az igény egy olyan egységes szakmai tájékoztatásra, mely megkönnyíti és átláthatóbbá, világosabbá teszi az egyéni védőeszközök forgalmazásához és használatához kötődő szabályozásokat.

Elindítunk egy sorozatot, melyben havonta egy - mindig a legnagyobb érdeklődésre számító - témát dolgozunk fel, abból a szempontból, hogy a szakmához kapcsolódó irányelvek, rendeletek, szabványok követelményei mit jelentenek a gyakorlatban.
Természetesen továbbra is várjuk kérdéseiket akár a már érintett témákkal, akár más egyéb szakmai problémával kapcsolatban.
Az egyéni védőeszközöket érintő szabályozások változása
Az Európai Unióhoz való csatlakozásunkkal megváltoznak az egyéni védőeszközökre vonatkozó jogszabályok. Ezeket a változásokat a 2/2002. (II. 7.) Sz.Cs.M rendelet tartalmazza, mely a többször módosított 89/686/EC Európai Irányelv elvárásait tükrözi, melyet minden tagállamnak be kellett illesztenie a nemzeti jogrendjébe, pontosan azért, hogy egységes követelmények rögzítsék az egyéni védőeszközök gyártási, vizsgálati és tanúsítási folyamatainak szabályozását.
A rendelet három kategóriába sorolja az egyéni védőeszközöket:
  • 1. kategória - kis védelmi képességgel rendelkező, egyszerűbb védőeszközök melyeknek a tanúsítását kiadhatja maga gyártó is, ha azt az EU területén gyártották.
  • 2. kategória - mindazok a védőeszközök, melyek nem tartoznak az 1. illetve 3. kategóriába.
  • 3. kategória - mindazok a védőeszközök, melyek halálos kimenetelű balesetek, súlyos, visszafordíthatatlan egészségkárosodást okozó hatások ellen védenek.
Az utóbbi két kategóriába sorolt védőeszközöket a gyártótól független, notfikált, azonosítási számmal rendelkező vizsgáló szerv vizsgálhatja és adhat ki rájuk típus- bizonyítványt.
Természetesen a csatlakozással az egyéni munkavédelmi eszközöket érintő OMMF minősítő bizonyítvány kiadása is megszűnik, viszont a folyamatosság érdekében a rendelet megengedi, hogy a hatálybalépése előtt korlátozott érvényességgel kiadott minősítő bizonyítványok az érvényességi idejük lejártáig érvényben maradnak.
A korábbi rendeletek sem tették kötelezővé, hogy a minősítő bizonyítvány kísérje az egyéni védőeszközt, így az új típusbizonyítvány esetében sem kötelező. A termékeken található CE jelölés, illetve az EK megfelelőségi nyilatkozat igazolja, hogy az adott egyéni védőeszköz minden vonatkozó követelménynek megfelel. A védelmi képességekre utaló piktogramok, melyeket a honosított harmonizált szabványok tartalmazzák szintén a termékeken, illetve a tájékoztatón, vagy bizonyos esetekben a csomagoláson találhatók.
Vissza