Ön itt jár a webáruházban: » Munkaruha Webáruház Katalógus
A jól láthatóságot biztosító ruházatok jelölése, fajtái
A jól láthatósági ruházatok elterjedése viszonylag új keletű és a motorizáció elterjedéséhez köthető. Egyre több olyan munkahely van (útépítések, építkezések), ahol a fokozott gépjárműforgalom nagyon komoly baleseti kockázati tényezővé vált. Mivel az ilyen jellegű balesetek okozói leginkább arra hivatkoznak, hogy nem vették észre az ott dolgozó, későbbi áldozatot, ezért a legkézenfekvőbb megoldás ennek a kockázati tényezőnek a leküzdéséhez a dolgozók jól észrevehetőségének, szembetűnésének a növelése. Ezt a szembetűnést, ahogy a jól láthatóságot biztosító ruházatokra vonatkozó EN 471 szabvány is kifejti, a ruházat és a környezeti háttér közötti erős kontraszt okozza. A minél erősebb kontrasztot a jól láthatósági ruházat háttéranyagának a színe és felületének nagysága határozza meg. Olyan fluoreszkáló színeket ír elő a szabvány, melyek a nappali fényben hatásosan szembetűnnek a legtöbb környezeti háttérben, akár városban, vagy akár vidéken. Ez kizárólagosan a következő három szín: a fluoreszcens sárga, a fluoreszcens narancsvörös és a fluoreszcens vörös. Gyengébb fényviszonyok esetén a hatást a fényvisszaverő anyagokkal, a háttéranyagra felrögzített minimum 5 cm széles fényvisszaverő csíkokkal tudjuk erősíteni, melyek a ruházatra vetülő fény (például reflektor, fényszóró) visszaverik. A fényvisszaverő anyagoknak a szabvány szerint két teljesítmény szintjét tudjuk megkülönböztetni.

Az anyag legkisebb fényvisszaverési együtthatója cd/ (lxm²)

Megfigyelési szög Megvilágítási szög
20° 30° 40°
12° 250 220 135 50
20° 120 100 75 30
25 15 12 10
1° 30 10 7 5 4
12° 330 290 180 65
20° 250 200 170 60
25 15 12 10
1° 30 10 7 5 4
Ebből következik, ha nagyobb szembetűnésre, láthatóságra van szükség, akkor értelemszerűen a magasabb szintű fényvisszaverő anyagot kell használni.
A szabványban a jó láthatóságot biztosító ruházat három osztálya van előírva a beépítendő láthatóságot biztosító anyagok legkisebb felületétől függően.

Ruhadarabosztályok

Osztály Háttéranyag Fényvisszaverő csík
1. osztály 0. 14 m2 0,10 m2 Sapka, kesztyű
2. osztály 0, 50 m2 0,13 m2 Mellény, póló
3. osztály 0, 80 m2 0,20 m2 Kabát, dzseki
Igaz, hogy a ruházaton lévő felület függ a típusától és a viselője méretétől, de természetesen a legnagyobb szembetűnést a 3. osztályba tartozó ruhadarabok biztosítják, a legkevesebbet pedig az 1. osztályúak. Mindezeket a szintjellemzőket a szabványnak megfelelő jelölések is tartalmazzák, a következő piktogram segítségével:

A  felső szám a ruhadarabosztályt jelöli

Az alsó szám pedig a fényvisszaverő anyag együtthatójának a szintje.
Természetesen a védőruházatokra vonatkozó általános követelményeket tartalmazó EN 340 szabvány által meghatározott egyéb jelöléseket (méretezés, alapanyag) is fel kell tüntetni a jó láthatóságot biztosító ruházatokon.
Coverguard Hi - Viz jól láthatóságú anyagok fajtái (EN471:2003):
Az alapanyag a jó láthatóságot biztosító sárga vagy narancs,
fluoreszkáló színben készül, mely fényt visszatükröző tulajdonságát annak köszönheti,
hogy az elnyelt ultraviola sugarakat átalakítja látható fénnyé. Így a fluoreszkáló színek az áltagosnál ragyogóbbak, és viselőjük jobban látható a nappali fényviszonyok között.
A fényvisszaverő csík anyaga a kibocsátott fényt, mint egy reflektor veri vissza,
jól láthatóvá téve viselőjét gyenge vagy rossz fényviszonyok között.
Ezen kétféle típusnak az adott védőruházatban meglévő anyaghányada szerint a jelzőruházatok három osztályba sorolhatók:
Láthatósági szintek 3 - as osztály (magas) 2 - es osztály (közepes) 1 - es osztály (alacsony)
Jól látható sági alapanyag 80 % 50 % 14 % Fényvisszaverő, reflektív anyag 20 % 13 % 10 %
Coverguard Hi - Viz védőruházati példák kabátok, dzsekik, overallok mellények, pólók, pulóverek nadrágok, kesztyűk, sapkák
A jól láthatósági ruházaton található piktogram a fentiek szerint tájékoztat a védelmi szintekről.
Az első/fölső szám az alapanyag osztályát jelzi, a második/alsó szám az fényvisszaverő anyag osztályba sorolását mutatja az EN471:2003 - as szabvány szerint.

 

Vissza